Верховна рада значно збільшила штрафи за забруднення повітря



Верховна рада на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу».


Законом передбачається удосконалити порядок притягнення до відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для того, аби зменшити руйнівні наслідки та захистити право громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, а також зменшити кількість пожеж, які виникають через це.

Адміністративні штрафи:
  •  за випалювання сухої трави можуть становити до 6120 гривень для звичайних громадян і до 21420 гривень для посадових осіб;
  •  за знищення рослинності заповідного фонду – штраф 12240 гривень для звичайних громадян та 30600 гривень для посадових осіб.

Кримінальна відповідальність:
  •  за знищення чи пошкодження об’єктів рослинного світу вогнем – штраф до 153 тисяч гривень чи обмеження волі терміном від 2 до 5 років, або ж позбавлення волі на той самий термін.
  •  за забруднення атмосферного повітря штраф до 61200 гривень чи обмеження волі терміном до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади або ж займатися певною діяльністю на той самий термін чи без цього.

Законом також приведено положення статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у відповідність з частиною третьою статті 27 Закону України «Про рослинний світ», відповідно до якої випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Читайте також: Не паліть листя, люди

За законопроєкт проголосували 328 народних депутатів, жодного голосу «за» не дала лише одна фракція – «Опозиційна платформа – За життя». Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування.



Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі