Правда і міфи про стан енергетики після обстрілів рашистів (тред)



Почнемо з самого початку. База генерації електроенергії в Україні – атомна енергетика. Станом на 2021 рік 55% всієї згенерованої електроенергії видавали саме атомні електростанції.

Тимчасова окупація забрала у нас Запорізьку АЕС, найбільшу в Україні та Європі.
вся енергетика працює по принципу балансу, тобто нам потрібно згенерувати стільки, скільки ми споживаємо.


 

Раніше це досягалося за допомогою ТЕЦ та ТЕС, і доповнювалася станціями на ВДЕ (вода, сонце та вітер, іншими словами — відновлювальні джерела енергії), а також ГЕС та ГАЕС.
зараз ТЕЦ та ТЕС, які покривали тимчасову відсутність Запорізької АЕС є основною мішенню російських ракет.

За останні місяці було втрачено близько 80% генерації Групи ДТЕК. Центренерго взагалі втратив усі об’єкти генерації. Після втрати ТЕС та ТЕЦ електроенергії вистачить винятково для закриття базових потреб критичної інфраструктури.

Частина дефіциту перекривають імпортом, але обсяг імпорту електроенергії обмежений.
коли погода трохи покращиться в генерацію включиться ВДЕ, але це всього 10% від усієї генерації.

Тому зараз потрібно зрозуміти головне: нашої атомної генерації не вистачає на забезпечення і промисловості, і побутових користувачів.

Так, давайте тепер розберемось чи правда, що літо може бути ще важчим періодом через кондиціонери та промислові холодильники? Температура дійсно впливає на споживання електроенергії. У спекотний період може бути складніше, оскільки масово вмикаються кондиціонери, холодильники тощо.


Якщо все так погано, то чому зараз ще немає стабілізаційних відключень? - спитаєте ви. А тому, що за час енергетичного терору наші енергетики навчились адаптуватись до найважчих умов.

Енергосистему України балансує Укренерго. Вони визначають, наскільки треба скоротити споживання, щоб енергосистема була у балансі.

Укренерго доводить операторам системи розподілу (ОСР) ліміти споживання, а вже потім ОСР визначає, як в ці ліміти вкластися.

Першочергово ОСР звертаються до бізнесу, який споживає найбільше електроенергії, наприклад, просять на підприємстві вимкнути один конвеєр. Цього може вистачити, щоб на певний час знизити навантаження на систему.

Тобто населення зараз не відключають через обмеження підприємств.

А тепер головна тему хейту і зради - експорт електроенергії. Ви мабуть натикались на коментарі типу: "Україна продає електроенергію в Європу і тому, коли нам треба, то у нас її нема"

Експорт електроенергії — важливий та необхідний процес для України. Генерація відбувається постійно, а можливостей фізично зберігати електроенергію зараз просто немає. Ну немає в нас великої павербанки, шо поробиш.

Тому, коли споживання низьке, то надлишок спрямовується на експорт. Наприклад, вночі, коли є надлишок вільної електроенергії. Або вдень, коли сонячні, вітро- та гідроелектростанції за умови сприятливої погоди, виробляють електроенергію, яку зараз не можна спожити.

Буває так, що за одну добу можливий і експорт електроенергії коли є надлишок, і імпорт у пікові години, коли власної генерації не вистачає.

Знову ж це для балансування виробленої електроенергії та спожитої. Але зараз в нас все більше перекос в сторону імпорту, а не експорту е/е.

Коли Україна має дефіцит генерації й погода не є сприятливою для надлишкового виробництва, як, наприклад, зараз, електроенергію не продають. Про це можна дізнатися у звітах Укренерго.
Часто вважають, що дані на сайті об’єднаної європейської енергосистеми ENTSO-E — це і є той самий злочинний продаж електроенергії за кордон.

Україна є частиною ENTSO-E. І ті цифри, що ви можете бачити — це перетоки, бо, наприклад, через нас е/е йде зі Словаччини у Молдову.

Ну і фінально хотілось би сказати про реальну допомогу енергосистемі кожного з нас.

Ощадливе споживання працює. У жовтні 2022 року після перших обстрілів енергооб’єктів енергетичні компанії закликали економити е/е, щоб дати можливість енергетикам швидше відремонтувати пошкоджене. В той вечір споживання у Києві вдалося скоротити майже на 25%, по Україні на 10%.

Тому з 19:00 до 22:00 вимикайте електроприлади, по можливості переносьте прання і приготування їжі на день, або на ніч, там до речі діє нічний тариф 1,32 грн/кВт⋅год

Сподіваюсь стало трохи зрозуміліше нашо ми вам постійно нагадуємо про економію 

Адаптація треду з Х (Twitter) Yasno (c)


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі