🦾Як робити велику роботу? Рекомендації від американського підприємця



Пол Грем — відомий програміст на мові Лісп, венчурний інвестор та есеїст. Заснував організацію для стартапів: Y Combinator та Viaweb. Закінчив Гарвардський університет та Університет Корнелла. Сьогодні до вашої уваги його ессе на тему  «How to Do Great Work», тема якого дослівно перекладається "Як робити велику роботу?", або по іншому "Як робити значну роботу?".
Повний текст ессе англійською тут. Далі переклад технологічний підприємця Юрія Гнатюка (першоджерело).



1. Ідеальний рецепт: три компоненти

Щоб робити чудову роботу для початку оберіть те, до чого у вас є природні здібності,  глибокий інтерес, а також що передбачає можливості для розвитку та творення чогось великого.

2. Експерементуйте та будьте амбітними

При пошуку справді вашої діяльності не бійтесь експериментувати: те що вас драйвить і викликає запал є тим, що варто шукати найперше.

Шукайте амбіційні та важливі для вас ідеї/проєкти і сформуйте звичку працювати ними, щоб розвиватись у вашій діяльності. Старайтесь, аби слово 'робота' не зводилось до того, що вам говорять робити.

3. Досліджуйте перспективні 'незрозумілості'
Вивчіть достатньо про обрану сферу, щоб досягти межі знань і бути достатньо пильним, щоб виявити прогалини.

Відкиньте стандартні погляди, та досліджуйте цікаві, перспективні незрозумілості, над якими ніхто не задумувався. Ентузіазм і наполегливість – саме це допоможе вам у процесі дослідження істини. Адже саме таким шляхом багато людей відкрили щось справді велике і зробили прорив у сфері в якій працювали.

4. Не чекайте 'правильного' часу
Не відкладайте на потім проекти, чекаючи коли настане 'правильний' час. Роки біжать невблаганно, тож старайтесь пріоретизувати те, над чим хочете працювати найбільше.

5. Стабільність важлива
На початку вашої діяльності не знеохочуйтесь, прикладайте зусилля та підтримуйте стабільність. В певний момент ви оглянитесь і будете вражені від прогресу, який ви досягли.

6. Баланс роботи та відпочинку
Інколи дозволяйте собі відволіктись, адже круті ідеї приходять не лише в процесі роботи. Проте пам'ятайте: такі ідеї є зазвичай наслідком вашої діяльності і попередньо докладених зусиль, тож працюйте цілеспрямовано і стабільно.

7. "Бери вершину і матимеш середину"
Прагніть до досконалості, адже вже легше старатись зі всіх сил, щоб бути найкращим, ніж старатись бути 'десь посередині', бо ніколи не знаєш, чи прикладених зусиль достатньо для результату.

8. Відкритість, чесність та оптимізм
Будьте собою, прийміть оптимістичну поставу і не бійтесь визнавати свої помилки, адже чесність перед самим собою це велика сила. Так легше рухатись вперед і відкривати щось нове, відкидати зайве та фокусуватись на тому, що справді має значення.

9. Золотий стандарт: математична елегантність
Старайтесь не ускладнювати речі: якщо є можливість звести вашу ідею до чогось простішого, більш універсального, то неодмінно зробіть це. Не бійтесь переробляти і спрощувати ваші ідеї, адже зазвичай саме у простоті криється велич і справжня глибина.

10. Оригінальність слід розвивати
Оригінальність є цінна, але вона не з'являється просто так. Розвивайте нестандартне мислення, працюючи над складними завданнями та висловлюючи свої ідеї. Важливо, що цікавість та оригінальність є взаємопов'язані. Саме жага до нових знань стимулює генерувати нові ідеї та креативити.

11. Сміливість досліджувати нові ідеї
 Ми дивимось на світ стандартно, але є багато потенційно цікавих ідей, якими люди часто нехтують і залишають поза увагою. Не бійтесь досліджувати такі ідеї, ставлячи під сумнів стандартне мислення.

12. Питання є потужними
Іноді круті запитання можуть бути ціннішими за відповіді, адже саме вони виводять нас у зовсім нову площину мислення, де нам легше помітити щось абсолютно нове. Потужно сформульоване запитання – це вже частково відкриття.

13. Не бійтесь складних запитань
Запитання на які складно знайти відповідь можуть викликати спантеличення, і це окей. Більше того, до цього слід звикнути, адже світ повний загадок та питань, які вслід породжують безліч інших питань і це спонукає нас мислити оригінально.

14. Не сидіть склавши руки

Неможливо знайти для себе багато нового та цікавого не попробувавши багато всього. Наявність багатьох крутих ідей передбачає також і невдалі спроби. Робіть обдумані ризики та сприймайте невдачу як цінний досвід.

15. Використовуйте переваги вчасно
Використовуйте переваги молодості (енергія, час, оптимізм, свобода) та переваги зрілості (знання, вміння, кошти, вплив) у відповідний час. Проте, пам'ятайте: при старанні, завжди можна отримати деякі з переваг зрілості замолоду, так само як і зберегти крізь роки деякі з переваг молодості.

16. Час є безцінний
Молодь має безліч часу у розпорядженні, прото часто нехтує його цінністю. У період молодості слід витрачати час з користю: пізнавати нове, прокачувати скіли, досягати майстерності в тому, що подобається та досліджувати те, що цікавить.

17. Недосвідченість – недооцінена перевага
Саме недосвідченість дозволяє бачити речі свіжим поглядом та ставити під сумнів усталені ідеї. Обов'язково фіксуйте такі ідеї/тези і якщо з часом та набуттям глибших знань, вони і досі матимуть сенс, то вони варті того, аби їх дослідити.

18. Вміння розрізняти важливість речей
Часто через брак досвіду ми не можемо розпізнати, що справді має велике значення, а що не зовсім. Саме тому, крута перевага досвіду полягає в тому, що з часом ми краще вчимось розрізняти важливість різних речей і тому стресуємо менше.

19. Не будьте пасивними
Важливо брати освіту під свій контроль та розуміти, що у центрі навчання не вчитель, а ви. Сприймайте вчителя не як свого 'боса', а як порадника, а освіту як ваш індивідуальний проект – беріть ініціативу, ставте запитання та розвивайтесь, аби вміти застосовувати свої знання для вирішення реальних проблем.

20. Наслідуйте, але не дублюйте
Не варто копіювати чиюсь роботу та ідеї, ба більше – присвоювати їх собі. Так, звісно, велосипед не придумаєш, але оригінальність не обов'язково означає відсутність чи заперечення існуючих ідей; тут важливою є наявність вашого свіжого погляду та особистих інсайтів.

21. Оточуйте себе талановитими особистостями
За можливості шукайте нагоди нетворкінгу з професіоналами сфери у якій ви зацікавлені. Зазвичай такі люди є охочі поспілкуватись, особливо якщо бачать вашу щиру зацікавленість. У роботі оточуйте себе таким колегами, які поділяють ваші інтереси, мають круті скіли, пропонують цікаві ідеї та від яких ви зможете почерпнути натхнення і нові знання.

22. Плекайте бойовий дух
Для досягнення амбітних цілей та підтримки мотивації – без бойового духу ніяк. Бойовий настрій і позитивна постава допомагають у праці, в той час як відсутність цього хорошого налаштування негативно впливає на якість ваших зусиль. Не завжди все вдається одразу, тож не дайте тимчасовим труднощам вкрасти вашу завзятість та натхнення.

23. Фактор оточення
Ваша аудиторія відіграє важливу роль у підтримці вашого морального духу та мотивації. Цікаво, що аудиторія не обов'язково повинна бути великою, оскільки важливо саме її щирість та відданість, а не кількість. Очевидно, що і люди з якими ми проводимо час також впливають на нас. Тому шукайте людей, які додають впевненості та сил, і старайтесь уникати тих, які навпаки крадуть вашу енергію.

24. Дбайте про фізичне здоров'я
Стан здоров'я теж має прямий вплив на наші емоції та моральний стан. Старайтесь уникати стресу, правильно харчуйтесь, займайтесь спортом і дбайте про себе, щоб підтримувати енергію та бадьорість. До прикладу, біг та ходьба є особливо корисно впливають на наше мислення.

Пол Грем

25. Вражайте та конкуруйте розумно

 Бажання справити враження є цілком нормальним, але не розпорошуйтесь приголомшити всіх – це лише викликає зайвий шум. Старайтесь вразити лише тих людей, чию думку ви справді цінуєте. Конкуренція також може бути  ефективним мотиватором, але не дозволяйте себе втягнути в гонитву за чимось лише через фактор престижу. Конкуренція має просто стимулювати вас працювати старанніше, а не гнатись за досягненням якихось конкретних речей.

26. Допитливість – це ключ до всього
Саме допитливість є тією крутою рисою, яка допоможе вам обрати сферу, досягти вершини знань, помітити незрозумілі прогалини та буде драйвити вас досліджувати їх. Недостатньо просто чимось цікавитись; слід розвивати цю цікавість і дозволяти їй вести вас.


27. Вірте в себе
Чи станете ви крутим у своїй сфері залежить лише від вас. Не бійтеся прагнути до великого та здаватись самовпевненим. Так, шлях до величі непростий, але якщо вас драйвить те, що ви робите, значить ви на правильному шляху.  Тут важливим лише є ваше бажання і  старанність, які доведуть вас до вершини. Ставте амбітні цілі, піддавайте сумніву стандартне мислення та досліджуйте щось нове. Можливо наступне велике відкриття саме за вами?


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі