🔌 Що таке "віялові" та аварійні відключення і який принцип вимкнення світла?



НЕК "Укренерго" застосовує аварійні відключення електроенергії, зокрема, і на Дніпропетровщині. Як це допомагає стабілізувати енергосистему та за яким принципом відбувається відключення споживачів?  За матеріалом Суспільного.

"Віялові" та аварійні відключення електроенергії – в чому відмінність?

В чинних нормативних документах не зазначено термін "віялові відключення" електроенергії. Саме ця фраза, у зв’язку із великою кількістю вимкнень, виросла серед людей – "віялові відключення". А застосовуються так звані графіки: це графіки обмеження споживання електричної енергії, графіки обмеження споживання електричної потужності, графіки аварійного відключення споживачів електричної енергії (зараз застосовуються) і ще спецграфіки аварійних відключень. 


 

Якщо детальніше, то:

  • Графіки обмеження споживання електричної енергії застосовується в разі виникнення дефіциту палива, зниження експлуатаційних запасів палива на електростанціях до величини менше необхідної для 10 діб роботи самої станції або гідроресурсів.
  • Графіки обмеження споживання електричної потужності застосовуються у разі виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в об’єднаній енергосистемі України або в її окремих частинах
  • Графіки аварійного відключення споживачів електричної енергії застосовуються у разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму, порушення узгодженого графіка перетоків електроенергії, порушення режимів граничних перетоків, або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках, необхідності запобігання порушення гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України, а також, якщо не вистачає часу для введення графіків обмеження потужності, або введення обмежень є недостатньо ефективними.

Відповідно вимог інструкції про складання і застосування, графіки погодинного відключення електроенергії застосовуються з метою запобігання порушення режиму роботи об’єднаної енергосистеми України, внаслідок дефіциту електричної потужності в період дії тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії.

Як графіки аварійних відключень допомагають стабілізувати енергосистему країни?
Для стабілізації роботи енергосистеми, диспетчерський центр НЕК "Укренерго" вимушений застосовувати графіки обмеження для промислових та інших категорій споживачів в усіх регіонах України. Примусові обмеження споживачів електричної енергії – повністю контрольований захід, який дозволяє знизити навантаження на електромережі та дає можливість збалансувати роботу енергосистеми в цілому. Свідоме зниження споживання електричної енергії, особливо в години ранкового та вечірнього піка споживання (6:00-11:00 та 17:00-23:00), зменшує ризик перевантаження в електромережах та застосування обмежень споживачів.

Тих, у кого вимикають електроенергію, турбує питання вибірковості. Чому в мене світла немає, а в сусіда є?
Графіки аварійних вимкнень складаються в обсязі не менше 25% від споживання електричної потужності в години максимального навантаження на об’єднану енергосистему України. В режимний день заміру грудня попереднього року кожного оператора систем розподілу і повинні підтримуватись та дотримуватись в обсязі не менше 25% від загального поточного споживання. Графіки розподіляються на 10 черг. Кожна черга дорівнює 2,5% від загального обсягу графіку аварійних вимкнень. 

До графіків аварійних вимкнень вносяться тільки ті лінії та фідера електроустановок та системи розподілу і постачання, які мають постійний черговий персонал, пристрої телеуправління, або інші засоби, які дозволяють проводити відключення у встановлені терміни. Лінії повинні бути обладнані приладами вимірювання електричної потужності, що відключаються для контролю та оформлення звіту про фактичні обсяги відключення та розрахунку "недовипущеної" електричної енергії.

До графіка аварійних вимкнень відносяться лінії та фідера, які живлять струмопередавачі першої та третьої категорії надійності електропостачання. В тому числі населені пункти і райони міст.

Не вносяться до графіка аварійних вимкнень лінії, які живлять струмопередавачі споживачів віднесених до особливої групи першої категорії з надійності електропостачання. Забороняється до цих графіків вносити лінії та фідери, що є резервними живленнями власних потреб підстанцій напругою до 220 кіловольтів і вище основної мережі об’єднаної енергетичної системи України.

Також забороняється вносити до графіків вимкнень диспетчерські пункти електромереж та пристрої електромережі, що забезпечують технологічну безпеку управління рухом залізничного транспорту, повітряного транспорту, що забезпечують їх оперативний зв'язок, радіорелейні лінії, антенні пристрої, електромережі, що забезпечують технологічну безпеку управління рухом на залізничному та повітряному транспорті.

Є такий перелік критичної інфраструктури, який в жодному разі не буде вимикатися. Це і лікарень стосується та навчальних закладів?
І лікарень також, в обов’язковому порядку. Навчальних закладів це не стосується. Єдине, вони можуть потрапляти або не потрапляти в черги, які розділені в цьому графіку аварійних вимкнень.

Як ситуацію можна змінити? (Як не потрапити в чергу?)

Зараз ситуацію змінити неможливо через дефіцит потужності. Але йде процес переговорів, щодо змін черг і змін споживачів по включенню-відключенню: одних будемо вимикати – інших вмикати. Зараз це на часі.

А зараз як відбувається? 

Буває, що кілька черг вимикають одночасно, з інтервалом у 15 хвилин. Все залежить від того, які ми команди отримали від диспетчера енергосистеми і ці черги ми вводимо винятково за командами. Ми не можемо контролювати, якусь чергу не ввести, бо ми отримали цю команду від диспетчерського пункту.

Як все це відбувається в області, у селах?

Як і у обласному центрі та Кривому Розі. Відбувається вимкнення споживачів, які внесені в графіки. Всі 10 черг.

А як вимикають великі промислові підприємства?
Якщо вони заведені в графіки, то відповідно, вимикаються. Якщо вони не потрапляють в графіки, на всі підприємства графіки обмеження потужності застосовуються, якщо отримали команду на введення графіку обмеження потужності.
Чи планується впорядкувати розподіл вулиць, до яких застосовуватимуться графіки аварійних відключень і час?

Зараз, на жаль, це неможливо.

Як кожен з нас може допомогти у стабілізації енергосистеми?
Свідоме зниження споживання електричної енергії, особливо ранкового та вечірнього піка споживання – зменшує ризик перевантаження в мережах та застосування графіків обмежень споживачів. Прошу споживачів свідомо та ощадливо підходити до споживання електричної енергії, не вмикати в мережу одночасно два, або більше потужних електроприладів, а також, за можливості, перенести користування деякими потужними приладами на нічний час, з 23:00 до 7:00.


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі