Сер Тім Бернерс-Лі: людина, яка змінила світ




Партнер рубрики Цифровізація - сучасний та найтехнологічнішний банк monobank.
Перший банк без відділень! Переходьте за посиланням і зареєструйся за 5 хвилин, щоб отримати картку monobank та перші 50 грн на рахунок! Тільки для повнолітніх 🔞

Якщо запитати користувачів Інтернету, хто є його "творцем", то можна почути різні, а іноді і дуже дивні імена. Але лише кілька відсотків точно назвуть ім'я автора WWW.  Пропонуємо до Вашої уваги короткий переказ біографії «творця Інтернету»  - Сера Тіма Бернерса-Лі.

Тімоті народився 08 червня 1955 року, у столиці Великобританії – Лондоні . У дитинстві Бернерс-Лі був хрещений в англіканській церкві, але швидко відмовився від цієї релігії. В цілому ж юність «батька» WWW пройшла як і у всіх англійців того часу: на сніданок пластівці, а потім усю увагу на пізнання точних наук у школі Емануель у Уондсуертеї та грі на музичних інструментах (піаніно та гітара).

Після школи Тім вступив до Королівського коледжу при Оксфорді, де зустрів свою першу дружину - Джейн, з якою він побрався відразу після закінчення навчання. Потім (а це вже був 1976 рік) разом з дружиною він почав працювати в «Plessey Telecommunications Ltd», займаючись в основному системами розподілених транзакцій. У подальші 10 років вже були такі компанії як DG Nash Ltd і Image Computer Systems Ltd.

Перші замальовки всесвітньої павутини з'явилися ще на початку 80-х років минулого століття. Працюючи консультантом з програмного забезпечення в CERN (Європе́йська організація з я́дерних дослі́джень), Тімоті для власних потреб написав програму Enquire, яка допомагала у пошуку потрібної інформації серед сотень робіт за принципом каталогу з посиланнями на документи – цей концепт і був покладений у принцип WWW.

Завдатки для створення чогось грандіозного у хлопця були з народження. Ще б пак, батьки програміста, Конуей Бернерс-Лі та Мері Лі Вудс, свого часу працювали над створенням першого у світі комп'ютера – «Манчестерський Марк I».

Через дев'ять років, у 1989 році, Бернерс-Лі запропонував керівництву ЦЕРН як внутрішню систему обміну документів свою програму Enquire – глобальний гіпертекстовий проект, нині відомий як «Всесвітня павутина». Керівництво сказало «так» і проект було реалізовано.
Вже через рік, Тімоті чекала ще одна значуща подія на зустріч своєї другої дружини - Ненсі Карлсо, з якою вони виховують двох дітей: дочку Елліс.

У цей час був запущений перший веб-сайт у світі за адресою http://info.cern.ch (тепер сайт зберігається в архіві W3C). Цей сайт з'явився онлайн в Інтернеті 6 серпня 1991 року. Там Тім пояснював як встановити веб-сервер, отримати браузер ( WorldWideWeb ), збирав посилання на інші сайти (по суті, це перший каталог сайтів) і взагалі розповідав, як користуватися Інтернетом.

У період з 1991-1993 років вчений збирав відгуки користувачів та займався розробкою специфікацій URL, HTTP та HTML. У цей час він став парафіянином Унітаріансько-універсалістської церкви. Наступного року при Лабораторії інформатики він створив Консорціум Всесвітньої павутини (W3C), де його обрали головою, яким він є і до цього дня.

Зараз Тімоті є почесним професором у багатьох ВНЗ. Але важливішу посаду він обійняв у 2009 році. Тоді прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун призначив його радником при кабінеті міністрів для роботи над питаннями поширення відкритої урядової інформації. Так було створено портал data.gov.uk.

Головна подія Лондона на початку XXI століття теж не оминула Бернерса-Лі: на відкритті літніх Олімпійських ігор 2012 текст його твітту (повідомлення з соц мережі Твіттер -  Лозуватка Live) « Це для всіх! » виведено на центральний екран. Це девіз не лише WWW, а й тієї олімпіади.

Творець «Всесвітньої павутини» має безліч нагород та титулів, серед яких виділяються Орден за заслуги (2007) та титул «сера» від Королеви Єлизавети II, якими містер Бернерс дуже пишатися, навіть живучи далеко за межами батьківщини, а якщо бути точніше, то в Бостоні (США).

Ще наприкінці 90-х він почав писати літературу за своїми винаходами. Головним літературним бестселером Бернерса-Лі можна вважати книгу «Плетячи павутину: витоки та майбутнє Всесвітньої павутини ». У книзі він розповідає про процес створення Павутини, її концепцію та своє бачення розвитку та майбутнього Інтернету. Саме вони навіяли програмістів створити Wikipedia та того ж Google.

Можливо, говорити про Тімоті як справжнього творця Інтернету – неправильно. Потрібно згадати того ж таки Роберта Кайо, який свого часу допоміг із залученням інвестицій у проект, або когось іншого з помічників. 

Але сама ідея та її початкова реалізація – це заслуга Сера Тімоті Бернерса-Лі, за яку йому вдячні сотні мільйонів людей у ​​всьому світі.


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі