Верховна Рада заборонила використання азбесту у будівництві



Верховна Рада 06 вересня 2022 року ухвалила в цілому законопроєкт про громадське здоров'я (№4142), який передбачає заборону використання азбесту в будівництві, повідомила голова партії "Слуга народу", народна депутатка Олена ШУЛЯК.

"Нарешті ми позбудемося небезпечного для здоров’я радянського будівельного спадку та замінимо його на сучасні будматеріали, які збережуть здоров’я і будівельників, і мешканців новобудов", - написала вона у своєму телеграм-каналі.

За її словами, законопроєкт забороняє використання азбесту та продукції з його вмістом.

Що не так з азбестом?

Низка найавторитетніших організацій світу в галузі охорони здоров’я на чолі з ВООЗ уже давно встановили що всі різновиди азбесту, включно з найбільш розповсюдженим у будівництві хризотилом, є канцерогеном. Небезпечним є азбестовий пил і наночастинки які потрапляють у легені при диханні. Навіть за незначної дії речовини, виникає ризик ракових захворювань. За підрахунками, близько 125 мільйонів працівників у світі зазнають впливу азбесту. Близько половини смертей від професійного раку (тобто такого, що виникає під впливом речовин на робочому місці) спричинена саме азбестом.

Звісно, йдеться насамперед про зайнятих у будівельній галузі, які безпосередньо працюють зі шкідливим матеріалом. Проте, ризики не виключені і для осіб, що користуються будівлями з азбестом. Це така собі «бомба сповільненої дії» — сама наявність речовини в конструкціях не становить прямої небезпеки. Але при ремонті або реновації цілісність азбестовмісних матеріалів може бути пошкоджена й часточки потраплять у повітря. За підрахунками щорічно у світі декілька тисяч смертей пов’язані з впливом азбесту вдома.

Саме тому ключова та однозначна рекомендація ВООЗ для попередження пов’язаних з азбестом хвороб — припинити використовувати всі різновиди азбесту.


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі