Прихисток: як зареєструватися та запропонувати своє житло



Прихисток (www.prykhystok.in.ua)  - це онлайн-платформа, на якій українці безкоштовно пропонували своє житло тим, хто змушений тікати від війни. Житло обов'язково має бути безкоштовним – це було нашою принциповою позицією!


Як отримати компенсацію

Для отримання компенсації, власнику житла потрібно розмістити оголошення про наявне безкоштовне житло на веб-сайті Прихисток, а також подати заяву з інформацією про розміщених осіб до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування житла. ⠀

Компенсацію зможуть отримати всі громадяни України, які прихистили у своєму помешканні переселенців з областей, де ведуться бойові дії.

Компенсація за комунальні послуги буде надаватись громадянам, які є власниками житла і безплатно розміщували у себе переселенців, які рятували своє життя від війни.

Розмір компенсації становитиме 14,77 за одну людину на добу. Тобто, в місяць максимальна сума може становити до 457 грн за кожного прийнятого переселенця. Точна сума залежатиме від кількості прийнятих біженців та кількості днів, які вони провели у господаря вдома.

Для того, щоб податись на компенсацію, власник приміщення повинен зареєструвати своє житло на сайті Прихисток (prykhystok.gov.ua) в розділі оголошень.

Наголошу, що "переїзд" сайту на адресу gov.ua відбувся достатньо нещодавно і перехід відбуватиметься плавно. Тому адреса in.ua також буде активною впродовж найближчого часу, а всі подані оголошення – дійсними.

Після реєстрації на сайті та зустрічі людей, наступного ж дня власник житла має зареєструвати їх у виконкомі місцевої ради – міської, сільської чи ТГ, або у ЦНАПі. Де вказати прізвище, ім'я та по-батькові кожної з розміщених осіб, додавши копії документів, що посвідчують їх особи.

А в разі зміни мешканців – подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених в жилому приміщенні. Такі списки необхідно буде подавати до 5 числа кожного місяця.

Там же, у виконкомі місцевої ради, за місцем розташування жилого приміщення, подати заяву встановленого зразка на отримання компенсації вартості комунальних послуг – її вже розробив Кабмін. Варто зазначити, що в майбутньому подібну заявку можна буде подати онлайн.

Після чого, до 20 числа наступного місяця буде здійснена виплата компенсації комунальних послуг, на карту, яка буде вказана заявником. Також важливою умовою для отримання компенсації для власників житла є відсутність боргів за комунальні послуги.

Реєстрація на сайті

1. Для того щоб додати своє житло на сайт Прихисток необхідно зареєструватися на сайті https://prykhystok.gov.ua/


2. Для цього натисніть кнопку Реєстрація, у вікні заповніть поле Пошта та Пароль.


3. Далі потрібно підтвердити номер телефону: введіть номер та напишіть код, який прийде до смс.


4. Щоб запропонувати житло, натисніть на кнопку Запропонувати житло після верифікації номера телефону.


Далі заповніть форму, в якій потрібно вказати дані житла, умови для переселенців, кого і скільки людей готові прийняти.






Давати оголошення варто лише тоді, коли ви справді готові прийняти переселенців безкоштовно. 

Якщо після розміщення оголошення ви знайшли мешканців, не забудьте деактивувати оголошення або вказати, скільки вільних місць залишилося.

Не забувайте про безпеку

  • Перш ніж давати свою адресу біженцям, перевірте їхні документи.
  • Селіть у свій будинок не більше 1 сім’ї.
  • Попросіть своїх гостей трохи розповісти про себе: звідки приїхали чим займаються і т.д.



Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі