Страви, що готуються на Святвечір



Свята вечеря - це вечір 6 січня перед Різдвом Христовим. Це свято відзначається в родинному колі. Цього дня закінчується Різдвяний сорокаденний піст. На столі виставляють 12 пісних страв на честь 12 апостолів.


Тому пропонуємо до Вашої уваги невеличку "шпаргалку" щоб було легше зробити вечір традиційним.

Переддень Різдва традиційно відмічають вдома або в церкві. Вдень господині готують страви та прибирають хату, щоб на Різдво було чисто. Всі роботи проводять до першої зірки на небі. До того часу їсти не можна - годують лише дітей.

Після появи першої зорі на небі на стіл накривають вечерю з 12 страв. Оскільки цього дня ще триває піст, на столі не має бути м'ясної та молочної їжі і яєць. Алкоголь також під забороною - замість нього п'ють узвар. Перелік страв не строгий і визначається за бажанням господарів. Але обов'язковими на столі є кутя, узвар та вареники з грибами чи капустою. Часто також готують грибний суп, пісний борщ, смажену картоплю, тушковану капусту, голубці з кашею. Риба в цей вечір дозволена - на стіл подають солоного оселедця або заливне.

Першим за стіл має сідати хазяїн дому. За стіл обов'язково сідає вся родина. Додому запрошують бабусь та дідусів. Ходити в гості цього дня не прийнято. Перед тим, як почати їсти, голова сім’ї підкидає ложку куті до стелі. Якщо кілька зернять прилипне - рік буде врожайним. На стіл також ставлять тарілки для померлих родичів і для тих, кого зараз немає вдома.
  1. Кутя
  2. Узвар
  3. Вареники з картоплею
  4. Вареники з капустою
  5. Мариновані гриби
  6. Грибова юшка 
  7. Борщ із вушками
  8. Квасоля 
  9. Маринований оселедець 
  10. Тушкована капуста з грибами 
  11. Гречана каша 
  12. Пшоняна каша з грибною приправою на олії 
  13. Салат із буряка і олії
  14. Салат із солоних огірків, кислої капусти й цибулі Пампушки Калачі Фаршировані бурячки
  15. Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені) 
  16. Гриби 
  17. Шулики з медом 
  18. Січеники з гороху 
  19. Деруни

Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі