Власна недбалість чи змова проти одного пенсіонера?



8 січня на Фейбсуці почали розповсюджувати відео, де йдеться про те що дідусю "без попередження і будь-яких пояснень припинили газопостачання, відрізавши від газової мережі", хоча він платить за субсидією.

Але не все так однозначно.


Версія пенсіонера Володимира Ключко 

"30 грудня 83-річний пенсіонер Володимир Семенович Ключко отримав новорічний подарунок від АТ «Криворіжгаз» – йому без попередження і будь-яких пояснень припинили газопостачання, відрізавши від газової мережі. Хоча, за словами мешканця Лозуватки, що в Криворізькому районі Дніпропетровської області, за газ він платив справно, з місяця в місяць, згідно з наданою субсидією…

Тепер у помешканні цього літнього чоловіка холодніше, ніж на вулиці, й він не знає, кого запросити до себе на новорічні свята – керівництво АТ «Криворіжгаз», поліцію, голову районної держадміністрації, новообраних депутатів Криворізької райради, нового голову сільради чи Діда Мороза зі снігуронькою, – щоби остаточно не "врізати дуба" під ялинкою…" - цитата з оригінального допису журналіста Володимира Стецюка.

З відео випливають наступні тези:

  • з 2019-20 року і по сьогодні пенсіонер не згоден з"Криворіжгазом" щодо своєї заборгованості;
  • пан Володимир знав, що в нього не має субсидії, але він не згоден з цим рішенням. Звинувачує в цьому райдержадміністрацію
  • 2 грудня він звернувся до представницею компанії для звірювання показів та нарахувань. За словами чоловіка йому відмовили і навіть "постукали кулаком по столу";
  • в той же день на виході з однієї із аптек його, за власними словами, зупинили поліцейські і змусили сісти в їх машину. Після короткого діалогу його вигнали з машини;
  • пенсіонер не згоден з нарахуваннями, бо він наче б то, продовжує платити за субсидією
  • 30 грудня приїхали "10-15 бандитів", котрі, за словами Володимира Ключко просто відрізали трубу газопостачання. Зі слів дідуся, на запитання чому вони це роблят представники "Криворіжгазу" відповіли, що виявили там витік газу.

Ситуація як наслідок

Аналізуючи відео та тези вдалося встановити певну послідовність та логіку подій:
  • Пенсіонер не згоден з тим що йому не призначили субсидію (впродовж останніх трьох років). 
  • Через те що немає субсидії йому постачальник нараховує суми відповідно до використанням ним газу.
  • Через це утворився/збільшився борг на який жаліється пенсіонер і з яким він не згодний.
  • Тепер він позивається до компанії-постачальника щодо неправомірного відключення.

Найголовніше в цій історії, як на мене, це момент з непризначенням субсидії. Якщо до цього дідусь її отримував і підпадав під всі вимоги до її нарахування, то щось змінилося три роки тому. Я припускаю, що справа у заборгуванні по одній з комунальних послуг. І, можливо, це і було постачання газу.

І згідно постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300, після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.

У разі отримання інформації про наявності заборгованості з оплати послуг у розмірі більше 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (з 01.01.11 складає 17 грн) субсидія на наступний термін не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. 

Якщо не в цьому справа, а субсидію не дали з іншої причини і споживач не згідний він міг і мав би звернутися до суду і відновити пільгу.

Постачальник газу має право обмежувати постачання згідно певного алгоритму. Одним із пунктів алгоритму є завчасне попередження споживача. Про це нічого не відомо. Більше того - будь які діє з обмеженням послуги має бути задокументовано. Зі слів автора відео - ніяких актів не було.

До речі, більше про порядок відключення споживача від газу чи електроенергії можна дізнатися в великому матеріалі про "Відповідальність споживача за несплату комунальних послуг та алгоритми їх відключення" від  Криворізького місцевого центру з надання БВПД. Саме цей матеріал став основою до моїх думок щодо цієї ситуації.

Якщо не враховувати ситуацію з субсидією та боргом, то є лише один суттєвий і не зрозумілий момент - це саме відключення. Саме його хоче оскаржити пан Володимир. Наскільки зрозуміло з відео, то ніяких документів у пенсіонера немає щодо відключення. Тобто, наче б то просто відрізали і поїхали.

Але проблема в тому, що оскаржувати вирішили лише процедуру відключення. До цього ні заборгованість, ні непризначення субсидії чомусь не оскаржувалося в судовому порядку.

І найголовніше - якщо ви не погоджуєтесь з тим що вам не надали субсидію звертайтесь за правовою допомогою (сюди, наприклад) і вирішуйте це в суді в момент отримання субсидії, а не через рік чи два. Якщо Ви не сплачуєте, то вам в рамках Законодавства можуть обмежити постачання. І це законно. 

Далі буде.


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі