В Лозуватці археологи досліджують поселення доби пізньої бронзи



На Дніпропетровщині поблизу села Лозуватка розпочала роботу археологічна експедиція. Фахівці Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького шукають уламки керамічного посуду, кістки тварин і залишки жителів, які можуть розповісти про життя людей епохи пізньої бронзи. Повідомляється в сюжеті Суспільного ТВ.

Вчений Дарина Романчук зазначає: понад три тисячоліття тому тут вже жили люди.

«Бачимо залишки байрачних лісу, дикі груші байрачні. Річка була більш повноводна, тому, зрозуміло, люди тут селилися. І тут, де ми зараз знаходимося, було поселення епохи пізньої бронзи. Датується воно десь XIV-ХII століттям до нашої ери. Нам необхідно з'ясувати стан пам'ятника, його межі, з можливістю подальшої або постановки на державний облік і охорону, або повного дослідження», - говорить вона.

Помешкання пізньої доби бронзи облаштовували у низині річки Лозуватка, розповідає Дар’я Романчук. Пам’ятку у 2017-му знайшли місцеві, розкопуючи саморобний кар’єр з піском та глиною.



«У обривах цього саморобного кар'єра були елементи кераміки епохи пізньої бронзи, кістки тварин. І коли ми приїхали в 2018-му році, то зачистили обрив кар'єра, і стало видно, що тут був котлован якогось поглибленого житла - землянки або напівземлянки», - зазначила фахівець.

Археолог Анна Юрченко показує знахідки, які знайшли через тиждень.

«Верхній край посуду з типовим орнаментом, крем'яні вироби. Загострені кромки, які говорять, що це річ, до якої доторкнулася людина і зробила те, що треба. Обточені камені могли використовуватися як розтиральники. Якщо їм було що розтирати, у них було землеробство, відповідно, зерно. Це все теж типово для цього часу», - зазначила дослідниця.

Від землі і пилу знахідки очищають зубними щітками. Кераміку миють, кістки тварин зачищають, висушують, а потім вже відправляють до фондів музеїв.

Експедицію завершать у вересні. Всі знахідки передадуть до Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького.


Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі