Одіум-Непрестиж: як монополіст наживається на сільских людях





Іліюзія обману

Повна назва
ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ОДІУМ-ПРЕСТИЖ"

Адреса
50011, Дніпропетровська обл., місто Кривий Ріг, Саксаганський район, ВУЛИЦЯ СВІТЛОГІРСЬКА, будинок 87 (зупинка шахта "Родіна")

Дата заснування
05.07.2006

Директор
Омаров Джанай Магомедович

Основний вид діяльності
49.31 Пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення

20 січня 2019 року було вперше зроблено публічне зауваження щодо роботи перевізника "Одіум-Престиж" на маршруті №409 Кривий Ріг - Лозуватка ч/з Новомайське. Зокрема пассажирів турбувала відсутність розкладу руху та таблиці вартості проїзду в салоні. Також досить часто виникали суперечки з водіями через те, що в салоні не було затвердженного перевізником маршрутного листа та переліку зупинок.

На той час також існувала цікава особливість на всіх автобусах - на табличках гордо виднівся напис маршруту в такому вигляді:


Було би все добре, але цей маршрут (№409) в реальності ніколи не ходив в сторону Новопілля. Після запиту від 18 лютого 2020 року з питанням щодо надання інформації про повний шлях цього чудо-маршруту було отримано витяг з паспорту, де цілком логічно показано наступний шлях, яким і повинен був курсувати автобус. Але такого не було.

Як на момент подачі запиту і приблизно з 2014 року повноцінного автобусного маршруту, котрий поєднував би Лозуватку та Новомайське - не було.

Існує лише одне підтвердження існування такого маршруту, але зовсім під іншим номером. Нижче фото з районої лікарні в Новомайському, яке було зроблено ще в 29 серпня 2013 року. Проіснував цей маршрут декілька місяців.


Повертаючись до існуючого в 2019 році маршруту №409 можемо зробити висновок, що перевізник обманював пассажирів та займався шахрайством впродовж певного часу, а також не виконував свої конкурсних зобов'язань.



У відповідь на запит від 18 лютого 2019 року від Дніпропетровської ОДА з шляхом маршруту і назвою маршруту було надіслано 21 лютого 2019 року.  Тобто, можна зробити висновок, що працівники ОДА надали актуальну на 21 лютого інформацію, що в них знаходилася: маршрутний лист та назва маршруту цілком співпадає з інформацією, що була затверджена 19 грудня 2018 року.

Напишемо що хочемо, а дату ставте яку захочете

Отримавши повний паспорт маршруту в розділі, де ведеться перелік змін на маршруті було зазначено, що зміни в паспорті відбулися лише за частиною розкладу руху. І ця зміна була узгоджена з селищною радою 04 лютого 2019 року.



Начебто, у зв'язку з цими змінами в паспорті повинні бути внесені зміни саме до графіків руху. Але в підсумку зміни були внесені до таблиці вартості проїзду та назви маршруту. І про це ніяких записів не зроблено.

Як маніпулювати та тендер вигравати

У розмові з фахівцями пасажирських перевезень, було надано наступні характерні для Одіум-Престижу" риси "переможця":
  • заявляємо на конкурс машини згідно конкурсу, які після перемоги відправляються по орендам до інших міст. Це так звані автобуси-гастролери;
  • домовляємося з такими самими монополістами про розподілення ринку (наприклад, Північ-Транс, котрий володіє 405, 410, 414 маршрутом)
  • перемагаємо, бо приватні перевізники не мають такого автопарку. Навіть на папері;
  • вносимо свої зміни до паспорту, навіть і нахабні під гаслом "А кто если не мы? Нам и так тяжело, а там и людей нет и дороги плохие". 
Як вигравав перевізник кожного разу конкурс вже зрозуміло. Тепер давайте знайомитися з цінами на квитки, що були в паспорті з самого початку.

В цій таблиці, до речі, відсутні і дата, і печатка, і підпис

Червоним прямокутником бачимо ціни на проїзд між зупинками, що нас найбільше цікавлять:
  • вул. Лермонтова - пл. Визволення - 2 грн
  • вул. Лермонтова  - Мар'янівка - 10 грн
  • вул. Лермонтова - Лозуватка (центр) - 14 грн
  • Мар'янівка -  - Лозуватка (центр) - 6 грн
  • 1, 8 квартал - Лозуватка (центр)  - 2 грн
  • 1, 8 квартал - Мар'янівка  - 10 грн
  • 1, 8 квартал   - пл. Визволення / вул. Лермонтова - 18 грн
  • Мар'янівка -  пл. Визволення / вул. Лермонтова - 10 грн
  • Новопілля не рахуємо, бо ніколи сюди ніхто на 409 не їздив.

І ситуація стає цікавою трохи згодом. Для порівняння фото, яке було опублікувано 5 березня 2019 року, де зображенно таблицю вартості проїзду з салону автобусу:



Може здатися, що перевізник за свій рахунок починає займатися благочиністю:
  • вул. Лермонтова  - Мар'янівка - 9 грн в салоні проти 10 грн в паспорті
  • Мар'янівка  - Лозуватка (центр) - 7 грн в салоні проти 6 грн в паспорті
  • вул. Лермонтова - Лозуватка (центр) - 12 грн в салоні проти 14 грн в паспорті
  • вводиться поняття проїзд "по Лозуватці" з вартістю в 4 грн
Однак, треба не забувати про зміни від 4 лютого 2019 року. Перевізник офіційно вніс лише зміни до графіку, але не до таблиці вартості проїзду.

Але в змінах вже є нова вартість, хоча вона і без дати. Поставите коли захочете, так?


Як видно з таблиці, перевізник заклав наступні ціни (при тому що вартість 1 км проїзду не змінилася)
  • вул. Лермонтова - пл. Визволення - 2 грн
  • вул. Лермонтова  - Мар'янівка - 10 грн
  • вул. Лермонтова - Лозуватка (центр) - 18 грн
  • Мар'янівка -  - Лозуватка (центр) - 6 грн
І зроблена якісь помітки олівцем(!) з числами 12 та 14. Мабуть, це були ті певні домовленості на які пішов перевізник. І про які людям невідомо.

Змінюй, змінюй мене повністю. Я хочу щоб ти мене змінював (с)

Але попри кричущі факти, котрі можна було би і розлідувати як мінімум в дисциплінарному напрямі, є ще дещо, що перевізник робить як заманеться. Це внесення змін до графік перевезень. І якщо в 2019 це було офіційно, то під час карантиних засобів він робить це без попередження і прибираючі з маршруту зручний для жителів 1 та 8 кварталу час ранкового відправлення.

Звичайно ж, на кінцевих зупинках нічого про зміни ніхто не попереджує.
 
Аналізуючи це все є наступні запитання:
  1. чи можна воносити зміни до таблиці вартості проїзду, не відображаючи ці зміни на спеціальній сторінці в паспорті
  2. чи можна воносити зміни до таблиці вартості проїзду лише на певних зупинках
  3. чи можна вважати шахрайством той факт, що перевізник не виконував в період з моменту перемоги у конкурсі (жовтень 2019 року) до 04 лютого 2019 року регулярні рейси за маршрутним листом
  4. чи можна вважати не виконанням Правил перевезень відстуність обов'язкової видачі квитків пасажирим (за які, до речі, перевізник бере 3% від вартості)
  5. чи можна вважати, що керівництво сільради знало про значне завищення ціни зазначене у паспорті маршруту, але ніяк не спромоглось його оскаржити
  6. чи можна вважати бездіяльністю, той факт, що ні керівництво району, ні сільскої ради, ні громадських рад жодного разу не подало запит чи скаргу в ОДА з приводу не виконання ПП "Одіум-Престиж" свої зобов'язань
Далі буде.

Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі