Короновірус і Лозуватка: що у нас та як захиститися



Зібрали коротку інструкцію, що робити у разі, якщо ви запідозрили у себе захворювання COVID-19, спричинене коронавірусом SARS-CoV-2.

Яка ситуація по Дніпропетровській області та Лозуватці

Для профілактики введено карантин з 12 березня по 03 квітня по всій країні: закриті навчальні заклади та садочки, а також заборонено всі масові заходи кількістю більше 200 чоловік.

На вечір 12 березня на території всієї області не зафіксовано жодного випадку позитивного тесту на короновірус. По всій державі виявлено лише три випадки.


Інструкції та рекомендації

Звертаємо увагу, що інструкцію складено за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Міністерства охорони здоров'я України.

  • У разі, якщо у вас симптоми респіраторного захворювання – температура, сухий кашель, утруднене дихання, біль у горлі, риніт, лихоманка – залишайтеся вдома, постарайтеся самоізолюватися, зателефонуйте до свого сімейного лікаря або викличте "швидку" за телефоном 103.
  • Якщо у вас немає вищезазначених симптомів, але ви протягом останніх 14 днів були в країні, де зафіксовано випадки захворювання COVID-19, або ви спілкувалися з інфікованою людиною, також необхідно звернутися до лікаря і повідомити його про це.
  • Діагностику на наявність у вас нового коронавірусу здійснюватимуть виключно у випадках, що відповідають епідеміологічним та клінічним визначенням хвороби, вказаних у рекомендаціях ВООЗ. Чи потрібно вам проходити діагностику на коронавірус, вирішують тільки лікарі, у них є чіткий алгоритм дій. Тестування проводить вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров'я України.
  • Результати тесту на наявність у вас нового коронавірусу буде відомо приблизно за п'ять-шість годин, після чого лікар сам вам пояснить, що необхідно робити. Купити тест-систему для самостійного виявлення у себе нового коронавірусу сьогодні в Україні неможливо.
Якихось спеціальних заходів профілактики захворювання COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2, або ліків проти коронавірусу з доведеною ефективністю наразі немає. Але щоб знизити ризик зараження, ВООЗ та МОЗ України рекомендують дотримуватися таких базових правил:
  • регулярно ретельно мийте руки з милом протягом 20-40 секунд і/або обробляйте руки спиртовмісними (від 60%) антисептиками;
  • не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа і рота – це стандартний шлях потрапляння вірусу в організм через заражені поверхні (тому так важливо мити руки). Під час кашлю і чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя, після цього серветку відразу викиньте, а руки вимийте;
  • уникайте місць скупчення людей, дотримуйтеся дистанції і перебувайте на відстані щонайменше 1–1,5 м від людей, які вас оточують (надто від хворих);
  • не їжте продуктів, особливо тваринного походження, без термічного оброблення (так, імовірно, відбулося перше зараження коронавірусом);
  • намагайтеся уникати контактів із тваринами, якщо контакт таки відбувся – обов'язково вимийте руки;
  • намагайтеся повноцінно харчуватися і займатися фізичними вправами, дотримуватися здорового сну, стежити за водним балансом організму.


Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. Станом на початок доби 11 березня в Китаї від коронавірусу померло 3158 осіб, кількість підтверджених випадків зараження коронавірусом зросла до 80 778. За даними ВООЗ, станом на 10 березня за межами Китаю зареєстровано 32 778 випадків інфікування у 109 країнах, 872 людини померли.
    Медичні маски, на які в Україні є підвищений попит, як засіб захисту від коронавірусної інфекції малоефективні. ВООЗ та МОЗ України рекомендують надягати маски тим, хто заразився, щоб не поширювати інфекції.

      Ще раз







      Ви читаєте новини з телефону?
      Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

      Дописати коментар

      0 Коментарі