Чому 23 лютого — це вже не святковий день для України



День захисника Вітчизни був встановлений в РРФСР 27 січня 1922 року в річницю створення Червоної армії. З 1922 року ця дата традиційно відзначалася як День Червоної армії, з 1946 року — День Радянської армії, з 1949 по 1992 рік — День Радянської армії і Військово-морського флоту.


Це свято досі відзначається в Росії і ще кількох колишніх радянських республіках. У 2002 році російська Держдума ухвалила закон, згідно з яким це свято є днем військової слави Росії, і зробила його вихідним.

В Україні святкування 23 лютого в перший рік російської агресії скасував своїм указом президент Петро Порошенко. Цей указ також встановив День захисника України 14 жовтня. З 2015 року День захисника України 14 жовтня є вихідним.

Про намір скасувати відзначення 23 лютого Порошенко заявляв ще на День Незалежності України у 2014 році.

«У багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна ніколи більше не буде святкувати це свято з військово-історичного календаря сусідньої країни. Ми будемо вшановувати захисників своєї Вітчизни, а не чужої», — сказав він, виступаючи на Майдані.

14 жовтня православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Походження свята пов’язане із легендою про захист Богородицею своїм покровом Константинополя. В українській традиції це свято тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. Покрова була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. В 1999 році Указом Президента 14 жовтня було встановлено як День українського козацтва.

Ви читаєте новини з телефону?
Додавайте Лозуватка Live в список читання в додатку Google.Новини!

Дописати коментар

0 Коментарі